Orkanene Mitch -skadene på landsbygda

Bøndene opplevde at maisåkrene ble rasert og at kaffeplanetene ble veltet over ende.

image.php?id=502Dagen før orkanen virkelig satte igang, var vi ute med Nicasio Ramos for å se på kaffeplantene hans i Las Mesas, en samling hus 20 km sør for Matagalpa. Han hadde tynnet ut skogen og plantet kaffe og platano i den bratte lia bak huset sitt. Det hadde regnet kraftig i flere dager, og vi skulle grave hull i jorden for å begrense erosjonen regnvannet skapte. Jorda var gjennomvåt og flere av hullene fyltes raskt opp med sigevann. Uten at vi var klar over det, så vi her hva som skjer med jorden når man hugger trær på rasutsatte steder – mindre vann blir absorbert av trærne og røttene som binder jorda blir borte. Dagen etter gikk det et stort ras på den samme plassen som ødela en tredel av jorda til Nicasio og knuste halve huset hans.

Bøndene i Nicaragua mistet om lag 1/3 av avlingene sine grunnet orkanen, mest bønner og mais. Avlingene ble ikke bare ødelagt av flom eller skred, mye råtnet også på markene eller i oversvømte lagre. Korttidsvirkningene av dette er økte matvarepriser og mangel på såkorn til neste avling som skal settes ut mai. Skadene på jorda er værre – jordsmonnet er vasket bort mange steder og det må omfattende oppryddingsarbeider til før avlingen kan sås. Hvorhen man reiser ser man ferske jord- og steinras. Der det dyrkes bønner og mais i bratte åssider er jorden mange steder sklidd ut. På flat mark finner man store avsetninger av stein og grus, lagt igjen av kortvarige elver og ras, som har tatt med seg alt i sin voldsomme ferd ned de bratte fjellsidene.

Skadene som Mitch påførte landbruket i Nicaragua skyldes hovedsaklig uvettig utnyttelse av naturen. Jord- og steinskredene er en naturlig følge av hogst og jordbruk i de bratte åssidene. 4 % av Nicaraguas skoger hugges ned hvert år, og bare en ubetydelig del av dette gjenplantes. Problemet i Nicaragua er ikke at bøndene mangler kunnskap om faren ved avskogning. De har rett og slett ikke noe valg. For å overleve må de ha ved til matlaging, trevirke til husbygging og åpen mark til å dyrke avlingene sine på. Og nå som Mitch har ødelagt både hus og mark, må det ekstra hogst og nyrydding til for å reise Nicaragua på fote igjen.

Land